Ημερίδα ευαισθητοποίησης εκπαιδευτικών της Α' Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Αθηνών

Μαρούσι, 25/2/2016
Γ. Πατούλης: «Επεκτείνουμε την Πανελλήνια Εκστρατεία για την Ορθή Χρήση των Αντιβιοτικών και των Εμβολίων-Ενημερώνουμε την Εκπαιδευτική Κοινότητα και μέσω των Δασκάλων τους, τα παιδιά των Δημοτικών σχολείων της Αθήνας»

Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ., στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Εκστρατείας «Mύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια», που οργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά με την συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας και της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, οργάνωσε Ημερίδα εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης των Εκπαιδευτικών Προσχολικής Αγωγής και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Α’ Δ/νσης Π.Ε. Αθηνών.
Η Ημερίδα διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Α΄Δ/νση Π.Ε. Αθηνών (Γραφεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Αγωγής Υγείας), έλαβε χώρα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Δάφνης, και απευθυνόταν στους εκπαιδευτικούς των Δημοτικών Σχολείων καθώς και στους νηπιαγωγούς των Παιδικών Σταθμών των Δήμων Αθηναίων, Γαλατσίου, Δάφνης- Υμηττού, Ηλιούπολης, Βύρωνος, Ζωγράφου, Καισαριανής και Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας.
Σκοπός της Ημερίδας ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών σε θέματα χρήσης αντιβιοτικών και εμβολίων.
Οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με κατάλληλα διαμορφωμένο παιδαγωγικό υλικό του Π.Ο.Υ. το e-bug, ώστε να μπορούν να μεταφέρουν την πληροφορία στους μαθητές τους με στόχο την αλλαγή νοοτροπίας στη χρήση των αντιβιοτικών .
Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Πρόεδρος του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και της ΚΕΔΕ, κ. Γιώργος Πατούλης, Δήμαρχος Αμαρουσίου, ο Δήμαρχος Δάφνης-Υμηττού κ. Μ. Σταυριανουδάκης, καθώς και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων Πανεπιστημίου Πατρών κ. Σκουτέλης και η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας κα. Κανελλακοπούλου, Καθηγήτρια Παθολογίας ΕΚΠΑ.
Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου κ. Γ. Πατούλης δήλωσε πως «Στο πλαίσιο της πρόληψης και της προαγωγής της υγείας καλείται και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να συμβάλλει με όλα τα διαθέσιμα μέσα. Το Δίκτυο για δεύτερη χρονιά επεκτείνει την Εκστρατεία της ορθής χρήσης των αντιβιοτικών και φέτος απευθύνεται και σ την εκπαιδευτική κοινότητα που είναι καθημερινά κοντά στα παιδιά μας και έχει καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση της νοοτροπίας των παιδιών μας για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών».
Ακολούθησε ο κ. Δούκας, υπεύθυνος Αγωγής Υγείας της Α΄Διεύθυνσης Π.Ε. Αθηνών, ο οποίος μίλησε για τη συμβολή των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων στην προαγωγή υγείας στα σχολεία. Για το τοπικό δίκτυο και συγκεκριμένα για τα αειφόρα σχολεία στην Α΄Δ/ΝΣΗ Π.Ε Αθηνών και τη σημασία του Πυλώνα της προαγωγής της υγείας, τοποθετήθηκε η κα. Δημοπούλου, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Α΄Δ/νσης Π.Ε. Αθηνών.
Η Συντονίστρια του Προγράμματος Υγιείς Πόλεις του Π.Ο.Υ. στο Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ και Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Π.Ο.Υ για τα Εθνικά Δίκτυα κα. Παπαθανασοπούλου, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα συνεργασίας των φορέων Εκπαίδευσης και του ΕΔΔΥΠΠΥ προκειμένου να αλλάξει από την παιδική ηλικία η νοοτροπία στην χρήση των αντιβιοτικών καθώς και στον σημαντικό ρόλο των εκπαιδευτικών στην προαγωγή της Υγείας.
Στη συνέχεια, η κα. Γιαμαρέλλου, Καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας μίλησε για τα αντιβιοτικά και τον Έλληνα πολίτη και τόνισε την ευθύνη όλων μας για τη διάσωση όλων των πολιτών. H κα. Γιαμαρέλλου εξήγησε τη σημασία των αντιβιοτικών για την υγεία μας, τόνισε δε ότι η άσκοπη κατανάλωσή τους, όπως για παράδειγμα σε περιπτώσεις κοινών κρυολογημάτων, τα καθιστά λιγότερο αποτελεσματικά καθώς μειώνεται η δραστικότητά τους.
Η κα. Γεννηματά, Διευθύντρια Φαρμακοποιός ΕΣΥ, Φαρμακευτικό Τμήμα Κοργιαλένειο-Μπενάκειο Ν.Ε.Ε.Σ., παρουσίασε στους εκπαιδευτικούς το παιδαγωγικό υλικό της Ευρώπης e-bug.
H κα. Καμάρα, δημοσιογράφος, παρουσίασε στους εκπαιδευτικούς την πρόταση για τη δημιουργία παραμυθιού το οποίο θα λειτουργήσει ως εργαλείο για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών ως αυριανών ενηλίκων.
Ακολούθησε συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς. Τη συζήτηση συντόνισε ο Γενικός Διευθυντής του Δικτύου, Ψυχίατρος-Υγιεινολόγος κ. Σωτήρης Παπασπυρόπουλος.
Στην ημερίδα παρευρέθηκε πλήθος εκπαιδευτικών από την Α’ Εκπαιδευτική Περιφέρεια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών.

 Εκπαιδευτικο Υλικό & Παρουσιασεις:

Perfecthdmovies logo Download Links

 Προώθηση ολοκληρωμένων Πολιτικών και Δράσεων στο πεδίο της Δημόσιας Υγείας
 Το Παιδαγωγικό υλικό της Ευρώπης
 Τα Αντιβιοτικά και ο Έλληνας πολίτης: Ευθύνη Όλων μας η Διάσωσή τους
 Αειφόρα σχολεία και προαγωγή της Υγείας
 Νταίζη Παπαθανασοπούλου
H συμβολή των προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων στην προαγωγή της Υγείας στα σχολεία